Het CLB trok zaterdag aan de alarmbel: ‘‘Er moet nú hulp komen of er gebeuren ongelukken, dit weekend’. De Centra voor Leerlingenbegeleiding vechten tijdens de pandemie mee in de frontlinie. Langzaam bezwijken ze onder de ernst van de klachten. ‘Ook de tweede lijn is aan het verzuipen.’ (De Standaard, 6 maart 2021)
Uit een recent klein onderzoek van november in enkele Kortrijkse scholen bleek dat 50% van de leerlingen zich niet zo lekker voelt en zelfs 12% voelt zich echt slecht. Corona hakt er stevig in. Wat lang onzichtbaar bleef, wordt heftig voelbaar in de CLB-centra. De helft van die jongeren naar hulpverlening sturen is geen optie. Daar weet je nu al dat je zal moeten wachten. En van wachten word je niet beter. Integendeel.
Psychiater Dirk De Wachter, gaf zijn naam (De Wachter) onlangs in een interview nieuwe betekenis. Het is niet niks doen en geduldig zitten kijken tot er hulp komt. Hij noemt het ‘Watchfull waiting (De Bond, februari 2021).’. Niet passief afwachten, maar bekommerd, aanwezig, met volle aandacht opvolgen, zonder meteen in te grijpen.
Jongeren hun verhaal laten doen en luisteren, dat is wat we wél kunnen doen. Uit ervaring weten we dat er heling ontstaat als jongeren hun verhalen kunnen delen, zich in de ander herkennen. Ze voelen zich niet meer alleen. De luistercirkel is een methodiek die zo’n gesprekken mogelijk maakt. Luisteren en samen op zoek gaan naar wat we wél kunnen doen. Heel wat scholen in Vlaanderen zijn reeds vertrouwd met de cirkels van Ligand en zetten deze maximaal in. Helaas zitten heel wat jongeren in Vlaanderen nog te wachten op zo’n gesprek.
Wat nodig is om dit te doen is moed. We verwachten niet dat leerkrachten hulpverleners worden. Absoluut niet! We hopen wel dat ze actief luisteren wat er echt leeft bij hun leerlingen. Veel leerkrachten voelen de nood aan, signaleren het, maar ontbreken de moed en de skills om het gesprek te voeren dat er toe doet.
Wachten tot corona voorbij is om de pijn en de schade te ruimen lijkt ons een bijzonder slecht idee. Hoe langer we wachten, hoe groter de schade. Daarom roept Ligand op: voer de gesprekken die er toe doen, nu! Veel leerkrachten kunnen dit. Zoek collega’s die dezelfde nood ervaren, wees samen moedig. We weten allemaal dat in veel jongeren pijn, angst, verdriet en onzekerheid schuilt. Doorbreek het nietsdoend wachten, doorbreek de stilte. De leerlingen zullen je eeuwig dankbaar zijn. Het is niet te laat om vandaag te starten. Start met cirkelen!
Het Ligand-team