Waarom starten met een leugen? Als Solliciteren in een cirkel kan!

Over open solliciteren in de ware zin van het woord


Ga je voor een cultuur van openheid in je organisatie?

Streef je naar een team waarin iedereen zichzelf kan zijn?

Verwacht je dat collega’s zich kwetsbaar opstellen?


Waarom dan starten met een leugen?


Waarom starten met een schone-schijn-sollicitatiegesprek waar beide partijen niet meer dan een good news show van maken? De sollicitant doet zich beter voor dan hij is met maar één doel voor ogen: de job binnenhalen. De organisatie van haar kant doet niet onder en presenteert zich als de ideale plek om te werken. Hier is geen vuiltje aan de lucht. Hun doel: de kandidaat met de beste papieren aan de haak slaan. Dit noemen wij letterlijk en figuurlijk een valse start!

Later krijg je dit nauwelijks nog rechtgetrokken. Dagelijks moeten voldoen aan het beeld dat de sollicitant van zichzelf opwierp, is moordend. Eigenlijk ligt de lat al veel te hoog nog vóór de nieuwe collega van start gaat. Tel daar nog eens bij dat de sfeer in de organisatie al snel toch niet zo rooskleurig blijkt en daar ontkiemt de burn-out al.

Oké! We overdrijven een beetje. Punt is dat wij het sollicitatieproces anders aanpakken. Met het gesprek dat ertoe doet gaan we rechttoe rechtaan voor openhartige dialoog. De cirkel – wat dacht je? – nodigt ons en de sollicitanten uit om te tonen wie we écht zijn. Het is keer op keer een bijzondere ervaring. Doorgaans vier kandidaten en vier collega’s beantwoorden vragen als:

Wat passioneert jou?

Op welke manier strookt jouw levensvisie met die van herstel of positieve heroriëntering?

Wat is je grootste crisis ooit geweest en wat heeft je eruit geholpen? (gepikt van Apple)

Waar worstel je momenteel mee?

Wat breng je extra binnen in ons team?

Welke vraag zou je zelf nog willen stellen?


Alle kaarten komen op tafel. Want enkel een authentieke ontmoeting kan de juiste match onthullen. Eerlijk duurt altijd het langst!


Wil je meer weten? Of ben je van plan het zelf ook uit te proberen? Solliciteer of neem contact op via stijn.deprez@ligand.be. We helpen je graag verder met het opzetten van het eerlijk welkomstgesprek.


Over de grens