Stijn zegt 'het beste team ter wereld' vaarwel!

Over SoulRebels en de liefde voor Ligand


Het hing al een tijdje in de lucht. In de periode april tot juni verdween Stijn even van het toneel om zich te richten om het opstarten van SoulRebels. Zijn ongebreidelde passie voor teamontwikkeling en drang naar onafhankelijkheid – sommigen noemen het midlife – brengen hem er nu toe al zijn tijd en energie in zijn geesteskind te stoppen. Twaalf jaar lang gaf Stijn Ligand en het Oranjehuis het beste van zichzelf. Eind dit jaar trekt hij de deur van Ligand achter zich dicht. Al blijft die deur ook wel op een kiertje staan.

De voorbije jaren hoorden we je vaak Ligand “het beste team ter wereld” noemen. Hoe verklaar je dan je keuze om nu te vertrekken? Ben je gek geworden?

Stijn: (lacht) Dat van dat beste team ter wereld, dat klopt wel. Al wil dit niet zeggen dat het altijd makkelijk is geweest. Wij hebben ook onze uitdagingen gekend. Maar inderdaad, in de afgelopen jaren hebben veel mensen ons benaderd om bij Ligand te komen werken. Mensen zoeken naar meer voldoening in hun werk of vragen zich af of er andere teams zijn zoals Ligand. Die teams bestaan zeker, maar ze zijn niet altijd gemakkelijk te vinden. Ik had mezelf wijsgemaakt dat als ik ooit zou veranderen, dat het zou zijn om iets nieuws te starten.

Is een vertrek bij Ligand noodzakelijk?

Stijn: Voor mij is de tijd nu rijp. Ik ben 12 jaar geleden begonnen bij Ligand en we hebben echt geweldige dingen bereikt. We hebben vijf boeken geschreven, kaartensets ontwikkeld en machtige trainingen gegeven in verschillende sectoren. We hebben ook een sterke internationale samenwerking opgebouwd. Eén van de hoogtepunten was de internationale conferentie die we in 2019 samen met IIRP organiseerden. We mogen zeggen dat dit een aanzienlijke impact heeft gehad. Stad Kortrijk is sindsdien echt een fervente supporter van Ligand geworden.

Ik heb altijd een diepgaande interesse gehad in groepsdynamica, teamontwikkeling en leiderschap. Daar ligt mijn nieuwe pad. Ik begeleid al meer dan 25 jaar groepen en ben gepassioneerd door groepsdynamiek. Ik zie dat er vaak uitdagingen zijn in teams en ik geloof dat ik daar een waardevolle bijdrage aan kan leveren. Ik hoop ook dat ik Ligand in dit opzicht kan blijven ondersteunen.

Loyaliteit is belangrijk. Je zet je in voor iets en blijft daar trouw aan. Dat is wat ik de afgelopen 12 jaar heb gedaan. Maar loyaliteit betekent voor mij niet dat je voor altijd aan iets gebonden moet zijn. Ik voel dat ik een deel van mijn ziel bij Ligand achterlaat. Ik heb er veel in geïnvesteerd. Die loyaliteit zal niet verdwijnen.

We mogen zeggen dat jij mee aan de wieg stond van waar Ligand vandaag voor staat. Is er wel een toekomst voor Ligand zonder jou?

Stijn: Onnozelaars! Uiteraard is Ligand veel meer dan ik. Jullie zijn stuk voor stuk toppers, elk met jullie expertise! Het was een eer om met jullie te mogen samenwerken. De toekomst van Ligand ziet er rooskleurig uit. En er ligt veel werk op de plank. Mensen en organisaties snakken naar handvaten om beter te leren omgaan met conflicten en uitdagend gedrag. Heel veel teams en doorwinterde professionals lopen vast in hun begeleidingen en klaspraktijk. Ligand moet daar pionier in blijven. Door vanuit de schoot van het Oranjehuis te opereren, is Ligand uitstekend geplaatst om belangrijke ontwikkelingen te blijven capteren en verder uit te dragen. Ik blijf dit werk belangrijk vinden, maar ik merk dat mijn interesse meer uitgaat naar teamontwikkeling en leiderschap.

Hoe voelt het nakende afscheid voor jou?

Stijn: Het is natuurlijk een beetje dubbel. We hebben samen geweldige dingen bereikt. Ik ben trots op wat we met Ligand konden betekenen, ook voor onze eigen organisatie (nvdr. vzw Oranjehuis). Het Oranjehuis heeft een fantastische visie op samenleven. En wij hebben de kans gehad om die met honderden organisaties en scholen te delen en zo de positie van het Oranjehuis te versterken in gans Vlaanderen.

Dat hoofdstuk afsluiten, gaat natuurlijk ook met verdriet gepaard. Dat geef ik gerust toe. Ik laat iets achter waar ik met veel passie en toewijding aan heb meegewerkt. Maar ik kijk vooral met ontzettend veel dankbaarheid terug op deze periode, met geweldige collega's en een ongelooflijk interessante job. Ik zou het iedereen aanraden.

Sommigen vragen zich af of SoulRebels dan geen concurrent wordt van Ligand? Hoe zie jij onze beide werkingen zich tot elkaar verhouden?

Stijn: Zeker niet als concurrenten. Laat dat duidelijk zijn! Ik hoop vooral dat we elkaar kunnen blijven inspireren. Ligand richt zich in de eerste plaats op het sterker maken van professionals en organisaties in het omgaan met uitdagende situaties. SoulRebels is vooral bezig met teamontwikkeling. De kern is dus verschillend. En ja, er zal af en toe wel wat overlap zijn in wat we doen. Ligand doet in haar opleidingstrajecten met organisaties ook vaak een stuk teamontwikkeling. Net zoals SoulRebels ook medewerkers soms zal moeten coachen in het omgaan met uitdagende situaties. Maar er is genoeg werk dat gedaan moet worden, dus laten we geen tijd verspillen aan deze discussie en erop vertrouwen dat we elkaar kunnen blijven versterken.

Tot slot, heb je nog een boodschap voor ons?

Stijn: Wees lief voor elkaar, maar houd elkaar ook scherp. Soms kan je té lief zijn voor elkaar.

Dank je wel, Stijn. Voor alles wat je Ligand hebt gegeven. We wensen je alleen maar het allerbeste en zullen je altijd graag blijven zien.